Účastníci Gospel fest-u upozornili na potrebu šírenia kresťanskej hudby

18.10.2004 Celý región

S výzvou na Biskupskú konferenciu Slovenska o potrebe šírenia kresťanskej hudby modernými prostriedkami sa 17. októbra obrátili účastníci celoslovenského Gos...
S výzvou na Biskupskú konferenciu Slovenska o potrebe šírenia kresťanskej hudby modernými prostriedkami sa 17. októbra obrátili účastníci celoslovenského Gospel fest-u v Prešove. Na podujatí, ktoré vzniklo pred trinástimi rokmi a prv sa konalo v Košiciach, sa predstavilo dovedna desať skupín a individuálnych interpretov okrem iného z Bratislavy, Ružomberka, Oravy, Prešova.

Organizátor podujatia a jeden aj z jeho účinkujúcich Tono Mesároš z Prešova informoval, že festival \"je aj takou odpoveďou na pastiersky list biskupmi vydaný a čítaný tretieho októbra\". V ňom biskupi vyzvali laikov v cirkvi k väčšej aktivite. Podľa Mesároša prišla výzva v správny čas a chcú ju spojiť práve so svojím úsilím o to, aby \"sme si uvedomili potrebu šírenia kresťanskej hudobnej scény\".
Polovica z účinkujúcich boli úplní festivaloví nováčikovia ako napr. skupiny Cukor a Soľ, či Kéfas. Vyvrcholenie podujatia patrilo jednému z najstarších a najlepších telies pestujúcich túto hudbu - skupine Stanley&Kapucíni. Mesároš informoval, že gospelovej hudbe rôzneho žánru od folku až po rock sa venuje na Slovensku asi 100 interpretov.
Približne sedem rokov je súčasťou Gospel fest-u stretnutie gréckokatolíckych detských a mládežníckych speváckych zborov. Tohto roku sa konalo v sobotu 16. októbra v Zemplínskej Teplici.
(jj)
 

Vyberte región